Bandit 3D Filament
Nu 10% korting op al ons filament

PLA hittebestendig maken

In tegenstelling tot de meeste PLA 3d printer filamenten, is het PLA filament van Bandit 3D Filament hittebestendig te maken. Wanneer je na het printen, je print een warmtebehandeling geeft, is deze bestand tegen een temperatuur van ca. 110°C.

Warmtebehandeling

Na het printen kun je je print gebruiken zoals iedere standaard PLA. Wil je je print bv. in de auto gebruiken waar het 's zomers behoorlijk warm kan zijn, of bv. wanneer je printeronderdelen gemaakt hebt die bloot kunnen staan aan hogere temperaturen kun je deze PLA hittebestendig maken door het een warmtebehandeling te geven.
De warmtebehandeling houdt in, dat je je print gedurende 2 tot 3 uur op een temperatuur van minimaal 60°C houdt. Dit is nodig om de PLA van de Amorfe fase naar de Semi kristallijne structuur te brengen. Verwarmen kan op verschillende manieren. In heet water bijvoorbeeld of in de oven. Er zijn vast nog meer mogelijkheden.

Let op: Tijdens de warmtebehandeling is je print net zo gevoelig voor vervorming als ieder ander PLA. Het is belangrijk dat je je print zo veel mogelijk ondersteunt. Een bewezen goede methode waarbij de print onvervormbaar is, is om je print volledig op te sluiten in een bak met zand. In dit geval mag de temperatuur zo'n 90 °C zijn. Denk hierbij wel aan voldoende opwarmtijd.

Na de warmtebehandeling is dit hittebestendige PLA bestand tegen een temperatuur van ca. 110°C.

Opmerking: Hittebestendig maken van PLA prints, heeft alleen zin wanneer geprint is met ons PLA 3d printer filament of ander speciaal voor dit doel geproduceerde filament.